8 viktiga tips för dig som ska teckna en båtförsäkring

Det finns pengar att spara för dig som båtägare

En grundregel som försäkringsbolagen tutar i oss är att det ofta är bra att samla dina försäkringar hos ett försäkringsbolag för att få ner priset men det finns en del råd som man bör tänka på när man köper en båtförsäkring.

1. Välj en båt som är billig att försäkra

Försäkringspriset beror på vilken båtmodell du har och värdet på båten. Olika båtmodeller ligger på olika försäkringsnivåer. När du köper en båt innebär en inombordsmotor lägre försäkringskostnad än en utombordmotor som är enklare att stjäla. Vissa av de snabbaste båtarna vägrar en del försäkringsbolag att försäkra.

2. Välj ett försäkringsbolag som passar din båt

Försäkringsbolagen är specialiserade på olika målgrupper tex en billig snurrbåt kan vara billig hos traditionella försäkringsbolag som Folksam och IF medan mer exklusiva båtar ofta är bra att vända sig till försäkringsbolag som ör specialiserade på båtar. Kostnaden på din båtförsäkring beror även på försäkringsbolagens statistik kring båtmodellen och deras statistik kring den hamnen där du har båten liggande.

3. Rabatter – har din marina förhandlat till sig bra försäkringsvillkor?

Tänk på att det finns båtorganisationer, marinor och segelskap som har samarbetsavtal och premierar medlemmar som har båtsamverkan. Vissa försäkringsbolag exempelvis IF kan också ge upp emot 25% rabatt om din båt ligger i en sk säker hamn och andra försäkringsbolag har liknande villkor. Anledningen att du kan få lägre försäkringskostnader är att hamnarna i sin tur har samarbetsavtal med försäkringsbolagen.

Om du har förarintyg eller nautisk kompetens som förarintyg kan du också förhandla dig till bättre rabatter.

4. Rabatter – installera säkerhetsannordningar och öka säkerheten

Installera olika säkerhetsanordningar för att sänka försäkringskostnaderna

Tyvärr har stölder av båtar ökat kraftigt. Du kan få rabatter om du har utrustat din båt med säkerhetsutrustning som elektronisk startspärr, klass 3 låsning (låsbygel, kätting och lås), kölskydd, startspärr, stöldskyddsmärkt båt och motor, spårsökningssystem.

  • Stöldskyddsmärkning exempelvis Securmark
  • Spårsystem exempelvis DEFA
  • Startspärr och dödmansgrepp exempelvis Coastguard
  • Nautilock
  • Med en gravyrpenna kan du skriva ditt namn eller registeringsnummer i båtens vindrutor.

5. Sänk självrisken


Självrisken påverkar storleken på premien

Om du höjer självrisken på försäkringen kan du även minska premien ytterligare andra åtgärder som ökar säkerheten:

Se inte bara på premien vid en båtförsäkring eftersom försäkringsbolagen varierar hur bra de reglerar skadan. Försäkringskostnaden beror på en mängd olika variabler och varierar beroende på båttyp och det finns rätt många båttyper att välja mellan från windsurfingbråda till lyxyacht. Det är olika försäkringar beroende på båttyp (segelbåt, motorbåt inombordare eller utombordare), fabrikat, skrovets byggnadsmaterial, och båtens värde. Det kan också vara bra att sköta båtens årliga service.

6. Välj rätt tilläggsförsäkringar

Du måste ta hänsyn till vilka tillägsförsäkringar som passar dig och din båt. Det finns olika tilläggsförsäkringar som båtolycksfall (drulleputt) för alla passagerar som båten är fösäkrad för. Det är också vanligt att man tecknar en assistansförsäkring om man har en nyare båt. Andra saker som ofta tilläggsförsäkras är jolle och trailer eller stilleståndsförsäkring om båten måste repareras. Tänk också på att lösöret ofta har en självrisk som brukar ligga på 3000 kronor.

Ett annat problem är att många försäkringsbolag inte har med motorhaveri i försäkringen vilket kan kosta mycket pengar om du får problem med motorn till havs. Läs villkoren, fråga och teckna en tilläggsförsäkring om det behövs.

7. Motorhaveri

Många båtförsäkringar har inte skydd för motorhaveri. Kolla vad som gäller för den försäkring som du tänker teckna.

8. Långseglats

I de flesta fall gäller en båtförsäkring som säljs i Sverige hos våra nordiska grannar och dess territorialvatten dvs hela Östersjön samt Skagerack och Kattegatt. Det  finns tilläggsförsäkringar ifall du vill åka längre bort eller hyra ut din båt på charter. Det finns försäkringsbolag som har försäkringar om du vill åka på långseglats, exempelvis Alandia försökringar har en försäkring för medelhavsseglats.